x
Login
Zaloguj się z jednym klikiem
twitter facebook google
Zaloguj się
Nazwa użytkownika lub E-mail:
Nazwa/Hasło
Hasło:

Utwórz nowy profil Nie pamiętasz hasła?
Follow Me on Pinterest
Przepisy » Rodzaj menu » Danie główne » Obiady » Turecka zupa z soczewicy z cytryną

Turecka zupa z soczewicy z cytryną
Składniki obliczone na Porcji
» 1szklanka/i czerwona soczewica
» 1 cebulka
» 1 marchew
» pieprz czarny, sól, mięta, cząber, pietruszka
» koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki
» olej
» woda
» 1 cytrynka
» papryczka chilli


Kcal
0.00
Czas przygotowania ok.
ca. Min.
Czas gotowania/pieczenia ok.
ca. Min.
Okres odpoczynku
ca. 0 Min.
Poziom trudności
proste
Autor:
  • Turecka zupa z soczewicy z cytryną




/ Zdjęcie
Autor: Puschi Puh
Recenzje: 1
Komentarze: 0
Tak ugotujesz ten przysmak:
1 Warzywa kroimy w grubą kostkę ? nie trzeba robić tego starannie, całość i tak zmiksujemy blenderem. Na oleju szklimy cebulę z pieprzem i solą, po chwili dodajemy łyżkę koncentratu lub pomidory w puszce i resztę warzyw. Podsmażamy całość przez 3 minuty. W międzyczasie zagotowujemy wodę. Do warzyw wrzucamy szklankę soczewicy i zalewamy wszystko ponad poziom wrzątkiem. Zmniejszmy moc palnika i podlewamy na bieżąco wodą. Trzeba na to uważać, gdyż soczewica gotuje się dośc szybko i o przypalenie dania nietrudno. Gdy soczewica będzie się rozpadać, a warzywa zmiękną całość miksujemy blenderem na gładką masę. Dolewamy taką ilość wody, aby odpowiadała nam konsystencja zupy ? może być kremowa lub lejąca. Całość doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem, cząbrem, miętą i pietruszką oraz sokiem z cytryny (lecz cytryne dodaje se kazdy na talerzu). Najlepiej smakuje mocno cytrynowa, ja dodałam sok z jednej cytryny na około litr wywaru ? ale spróbujcie jaka ilość wam odpowiada. Fani ostrych potraw mogą dodać także chilli (ja obowiazkowo dodaje). Bardziej wodnistą zupę można podać z ryżem, kremową bez niczego, a w stanie pośrednim będzie doskonale komponować się z pieczywem tureckim. Można podawać ją z plastrem cytryny.
 

Ten przepis nie ma odpowiedniego wina
 
Super!

Tutaj można zeskanować kod kreskowy z telefonem - i masz przepis zawsze przy sobie!
Miłej zabawy!


Kliknij tutaj, aby zobaczyć powiększenie QR-Kodu

 
Komentarze innych użytkowników
 

 
 
x
Login
Zaloguj się z jednym klikiem
twitter facebook google
Zaloguj się
Nazwa użytkownika lub E-mail:
Nazwa/Hasło
Hasło:

x
 Nowa książka kucharska: Tytuł książki


 
x
 Utwórz nową kategorię


 
x
polecić
Twoje imię:
Proszę wpisać swoje imię
Twój e-mail:
Proszę podaj adres e-mail
Proszę podać adres e-mail
Odbiorca e-mail:
Proszę podać adres e-mail
Proszę podać adres e-mail
Wiadomość:
 
x
 
Chili con carne przepis Sałatka z serem feta Kotlety mielone Ciasto truskawkowo-rabarbarowo-orzechowe Makaron z pomidorami Tarta z mięsem mielonym Sałatka owocowo - serowa Surówka z białej kapusty z papryką Risotto z kurczakiem i pomidorami Fale dunaju Śledzie w sosie śmietanowym Knedle z morelami Bigos wiosenny Mrożona kawa Cielęcina z frytkami Piers kurczaka w sosie ostrygowym Koktajl brzoskwiniowo pomarańczowy Warzywa z grilla Sałatka z pomidorami i ogórkiem Sałatka ryżowa Pudding z jabłek Koktajl mango & kiwi Jajecznica z pomidorami Sałatka warzywna w ziemniakach Gulasz z marchewką i groszkiem Ziemniaki w maśle z jajkiem Ciasto bananowe Nalesnik z kurczakiem i sosem czosnkowym Jajecznica z pieczarkami Sałatka z kapustą pekińską
 


Nasi Partnerzy
Reklamuj u nas